Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A lilaruhás passzívház

Mint ahogy Szinyei Merse Pál híres „Lilaruhás nő” című festménye felemásnak mondott alkotás, hiszen a plein air stílusa mellett erősen hatott rá Böcklin festészete, úgy ez a „lila ruhába öltöztetett” családi ház is számos rendhagyó megoldást mutat: nemcsak a stílusa és az enteriőrje, a gépészete is egyedi. Nulla energiafogyasztással.

Ahogy közeledtünk a visszavonulás felé, elhatároztuk, hogy elköltözünk Pestről” – kezd a történetbe házigazdánk, János. „Egy régi jó barátom, kollégám költözött le ebbe a piciny somogyi faluba, és nekünk is megtetszett a környék: a település nagyon barátságos, mindössze hatszázhetven lelket számol, roppant kedves, szorgalmas emberek lakják, akik nagyon nagy szeretettel fogadják a betelepülőket. A 2200 négyzetméteres telket nyolc éve vettük, kétharmadába gyümölcsfákat telepítettünk, azután belevágtunk volna az építkezésbe, ha egy „egészségügyi baleset”, azaz egy infarktus közbe nem szól. Így végül csak három éve történhetett meg az első kapavágás, amiben a fő motivációnk a gyerekek kirepülése volt. Kinőttük a pesti házat, aminek a rezsije is óriási volt, így arra törekedtünk, hogy az új ház minimális energiafogyasztású legyen. Beleástam magam a passzívház-témába, bár az első tervek még közel sem erről szóltak.

Nyitott szemmel járok a világban, kiállításokon és internetes fórumokon sokat hallottam, olvastam a passzívházakról, és meggyőződtem, nekünk erre van szükségünk: annyi talán lesz a nyugdíjunk, ami a mindennapi életre elég, de hogy a rezsit tudjuk-e majd állni, ez nagy kérdés. Mert ha az építkezésre megvan a pénz, esetleg még arra a kis többletre is, amit egy passzívház építése jelent, akkor ha mégsem passzívházat építek, elmegy másra. Önbecsapás, hogy építkezzünk olcsón, majd tegyük félre a pénzt, hogy azt húsz éven keresztül fűtésre költsük!”

Funkciójában a ház teljesen a lakók köré épült. Mivel zömében ketten használják, az alaprajz szinte adott volt, bár a két unoka, a tízéves Gergő és a hatéves Levente gyakran látogatják a nagyszülőket. A légtömörségre nagyon odafigyeltek, minden elektromos vezetéket, ami átlépi a hőburkot, külön tömítettek. A falszerkezet ProKoncept elemből készült, amire kívülről rátettek még 20 centiméter grafitos Neopor hőszigetelést, belülre pedig gipszkarton réteget, így a fal összesen 60 centiméter vastag, amiből csak 15 centiméter a beton, a többi hőszigetelés.

A nagy kérdés itt is az épületgépészet kialakítása volt: „Műszaki végzettségemnek köszönhetően abban biztos voltam, hogy a technikai fejlődés egyértelműen a megújuló energiaforrások felé mutat” – meséli János. „Passzívházaknál az igazi gond nem is a fűtés, hanem a nyári hűtés. Sokszor felmerül a kérdés, kell-e egy passzívházat hűteni? A passzívház nem melegszik túl, ha jól viselkednek a lakók, ám ez rólunk nem mondható el: az unoka ki-be rohangál, az ajtót nem csukjuk be magunk után. Így esett végül a választás az Energiakulcsra, amely szinte ingyen biztosít passzív hűtést, de persze mi ezen is „fejlesztettünk” még egy kicsit: “a rendszerbe puffertartály, napelem és napkollektor is került, így a házunk primerenergia-felhasználása végül nulla lett.”

Gépészet:

Az Energiakulcs lényege egy hővisszanyerős szellőztetőgép talajkör-temperálással és egy talajszondás hőszivattyú, amelynek telepítését az előtemperálás miatt kiásott talajkör olcsóbbá tesz. A rendszer hétféle üzemmódot lát el, ugyanazokon az ágakon az üzemmódtól függően más-más hidraulikus sémák alakulnak ki. E háznál a tulajdonos kívánságára beépítettek három vákuumcsöves napkollektort is, amely téli napokon is képes a fűtést biztosítani. Az energia egy 1000 literes puffer tárolóban raktározódik el. A ház teljes elektromosenergiaellátását egy 4,9 kilowattos naperőmű biztosítja. A beköltözéskor 8000 forint átalány villanyszámlát fizettek, az április 28-i leolvasáskor az E.ON több mint 30 000 forintot visszatérített. János minden nap írja a villanyóraállást: április óta több mint 300 kWh tartalékolódott télre.

Tovább a családi ház építés főoldalra.

0 Tovább

50-es években épült lakóház felújítása passzívházzá

Még Németországban is ritkaságnak és példaértékű projektnek számít az 1954-ben épült családi ház passzívházzá történt felújítása. A felújított épület megkapta a passzívház minősítést. Utoljára 25 évvel ezelőtt történt energetikai felújítás a lakóépületen, többek között műanyag ablakokra cserélték a régi nyílászárókat.



Kay Künzel, német építész bebizonyította, el lehet érni felújítás során is a passzívházakra jellemző drasztikus energiafelhasználás csökkentést és ráadásul nem különösen nagy anyagi ráfordítással.  (Az építtetők kb. a felújítási költség ötödét kapták meg állami támogatásként a passzívház energetikai osztály elérésével.) A felújítás mindig kihívás az építésznek és a kivitelezőnek. Nem mindig lehet az új építésnél alkalmazott részlet megoldásokat alkalmazni régi épületnél, különösen figyelemmel kell lenni épületfizikai okok miatt is a meglévő szerkezetre.

 

Az energetikai felújításnál az ökológiai szempontok is nagy szerepet játszottak. Törekedett az építész arra, hogy természetes, újrahasznosítható anyagokat használjon. Cél volt például az esővíz hasznosítása, nemcsak a már egyre több helyen alkalmazott WC öblítésre, hanem az épület nyári hűtésére is felhasználják a kerti ciszternákban tárolt esővizet. Az áramfogyasztás 75%-át fedik le a keleti tájolású tetőfelületen elhelyezett napelemek.

 

 

Az épület teljes felújításon esett át. A belső tereket, nyílászáró méreteket és természetesen az épület termikus rendszerét is átalakították. Alápincézett épületről van szó, így megfontolás tárgya volt, hogy a pincét is bevonják-e a termikus burok által határolt területbe. Gazdasági és használati megfontolások alapján döntöttek úgy, hogy a pince is a termikus burok része legyen.

 

A szerkezetről:

A pince külső teherhordó szerkezete beton, a földszint és a tetőtér külső falszerkezete ún. Bims (vulkáni eredetű könnyű kő).

 

A külső pince falakra 30 cm polisztirol hőszigetelés került. A földdel érintkező felületre nem volt más hőszigetelő anyag alternatíva. A homlokzati falaknál már cellulózt használtak. A faváz szerkezet 30 cm befújt cellulóz hőszigetelést kapott.

 

 

Úgyszintén a tetőszerkezet is, ott 40 cm vastagságban fújták be a régi újságpapírból készülő hőszigetelést. A szarufák között adódó szigetelt réseken jól vezethetőek az elektromos vezetékek és a szellőzőrendszer csőrendszere is.

Az új passzívház szintű nyílászárók részben fa, részben fa-alu tokszerkezetűek. Az épület a külső megjelenésében nemcsak új nyílászárókat kapott, hanem új struktúrát is. Többek között a bejárati szituációt is módosította az építész. A dél-nyugati sarokra helyezte át a nyitást, valamint a jó tájolású frontokon törekedett új, nagyobb méretű nyílások kialakítására.

 

Az új bejárat a dél-nyugati sarkon

A nyílászárók méretének és elhelyezkedésének módosítása nemcsak energetikai okokból történt, a belső terek használatának minősége is sokkal jobban igazodik a mai elvárásoknak megfelelő lakókomforthoz.

 

 

Az átszellőztetett homlokzati szerkezet egy része és a tető, színes fémlemezfedést kapott. Az idővel kialakuló patina szép felületet ad, és újrahasznosítható anyag.

 

A szerkezetek hőtechnikai adatai:

 

Falszerkezet:

  • Belső vakolat (új)- mész és vályog
  • Eredeti Bims kő
  • Külső vakolás
  • 300 mm fa tartóváz cellulóz ( Isocell )hőszigeteléssel kitöltve
  • 16 mm DHF építőlemez
  • Átszellőztetett homlokzat – fa és fémlemez burkolat

 

U érték: 0,128 W/m2K

 

Tetőszerkezet:

  • Heraklith lapok (vakolva)
  • Párazáró fólia (mint légzáró réteg is)
  • Szarufák 6/12
  • Magasítás OSB és KVH (hossztoldott szerkezeti faelem) 6/4-es lapokkal
  • 400 mm befújt cellulóz hőszigetelés kitöltés
  • DHF lap
  • 60 mm átszellőztetett légréteg
  • Deszkázat
  • Fémlemezfedés

 

U érték: 0,106 W/m2K

 

Pince fal 300 mm polisztirol hőszigeteléssel.

 

U érték: 0,128 W/m2K

 

Pince padló:

A korábban csak tárolónak használt pinceszint padlójának hőszigetelése a gépészeti helyiségen, illetve a megmaradó tárolón kívül 50 mm ún. Kooltherm Resol-al (nagyon jó lambda értékkel rendelkezik -szerk.) történt. Erre a rétegre került egy 22 mm-es OSB burkolat. A belmagasság miatt nem lehetett vastagabb hőszigetelést alkalmazni.

Az így adódó, magasabb U értékű padló rétegrend nem került negatív megítélés alá, mert ehhez az értékhez igazodó helyiségek (nem lakófunkció) kerültek betervezésre a pinceszinten.

 

U érték: 0,395 W/m2K

 

A nyílászárók hőtechnikai adatai:

 

Uf= 0,73 W/m2K

Ug=0,64 W/m2K

g=0,6

 

Gépészet:

A kertben 3 esővíz ciszterna került elhelyezésre, 5000 l űrtartalommal. Az esővízzel nyáron nagyon olcsón hűthető az épület. Ehhez egy acél csővezeték került külön beépítésre, amely a hűtőberendezésekhez kapcsolódik. Egy gömbcsap segítségével az esővizet a hőcserélőbe vezetik be (amikor szükséges), így ezen keresztül hűtik a bejövő levegőt.  A földben 180 m PE vezetéket fektettek le. A földhő segítségével télen előmelegítik a befújt levegőt.

A keleti tetőfelületen elhelyezett napelemek teljesítménye 3000 kWh közeli.

 

 

Üzemeltetés:

A hővisszanyerős szellőzőrendszer üzemeltetési költsége havi 4.80 Euro volt 2010-ben. Elektromos utánfűtő használatára nem volt szükség. Pótfűtésként mobil bioethanol kályha áll rendelkezésre. A teljes villamos energia használat havonta a napelemekkel történő saját termelésű árammal együtt 27 Euro költséget jelent.

 

Még néhány adat az épületről:

 

  • Az energiavonatkozású terület (PHPP szerinti): 168,3 m2
  • Primerenergia szükséglet korábban / felújítás után: 713,8 / 47,4 kWh/ m2

(német, EnEv 2009 szabvány szerint számított értékek)

  • PHPP szerinti éves fűtési szükséglet: 13,75 kWh/ m2

 

Az épület felújítása 2010 februárjában fejeződött be. A tervezés során az építész jól párosította a modern építészeti megjelenést a szerkezeti részletekkel, gépészettel, mellyel elérte a kitűnő energetikai osztályt, a passzívház szintet.

 

Tovább a családi ház építés főoldalra.

0 Tovább

Átlagos új családi ház építése

Éves fűtési energiaigényük 100-120 kWó/m2. Gyakorlati légtömörségük max. 2-6 1/ó. Bár magyar épületenergetikai előírások évről évre szigorodnak, a szomszédos országok, és főleg az energiahordozók árnövekedési ütemétől ezek több évtizednyire lemaradtak. Nem így az energiaszolgáltatók árai.



Ezek nem csak napok alatt követik, de gyakran meg is előzik világpiaci árakat. Ennek tudatában minden építtető meggyőződése szerinti módon „teljesíti túl” az előírásokat. Ezt a némileg „magasabb szintű” műszaki tartalmat jellemzően a családi ház építést végző határozza meg. Ez rendszerint kimerül a falak anyagának, a külső falak szigetelési vastagságának, és a nyílászárók fajtájának, az üvegezés rétegszámának meghatározásában. Ezek az építtető titkos fegyverei, ezek hatásosságában reménykedik, ok nélkül.

 

Az átlagos új épületeket az energiaárak, a fenntartási költségek drasztikus növekedése, az évről évre szigorodódó Uniós- és a Magyar előírásoknak való megfelelésre való alkalmatlanságuk, gazdaságos átalakíthatatlanságuk értékteleníti el. Ezt fokozza a használók egyre magasabb komfort, egyre alacsonyabb költség iránti elvárásai. Aki ma átlagos új épületet épít, vásárol az figyelmen kívül hagyva az olaj-energiaválságot, újraismételve a múlt hibáit, az ablakon dobja ki pénzét.

 

E problémák a tervező asztalon kellő felkészültséggel szinte költségmentesen orvosolhatók. Ezért javasolom mindazoknak, akik nem tudnak forrást szánni passzívház, vagy energiatakarékos építésére, legalább passzívház tervezésben járatos tervezővel terveztessenek. Így a tervezési hibákat elkerülve gyakorlatilag költségnövekedés nélkül olyan épületet építhetnek, amelyek később gazdaságosan passzívvá alakítható legyen.

 

Tovább a családi ház építés főoldalra.

0 Tovább

Egyre nagyobb az érdeklődés a passzív házak iránt

Miért jobb olyan otthonban élni, amely energiatakarékos kialakítással rendelkezik? A válasz egyértelmű, hiszen az energiaárakat látva nincs olyan ingatlan tulajdonos, aki ne szeretne spórolni például a fűtésre, vagy a hűtésre szánt kiadásokon.



Ma már nem csak nyugaton, de hazánkban is egyre többen választják a családi ház építés során a passzív házakat, legyen szó akár tervezésről, akár vásárlásról. Az ingatlantajolo.hu szakemberei is azt tapasztalják az utóbbi időben, hogy az eladó ház kínálatban kiemelt népszerűségnek örvendenek azok az ingatlanok, amelyek akár a fűtés, a levegőztetés, akár a fekvés, vagy az elrendezés kapcsán energiatakarékos jellemzőkkel bírnak. Ez nem csak az Energetikai tanúsítvány minősítése, és a ház értéke miatt fontos, hanem az élhető, és ugyanakkor megfizethető lakókörnyezet kialakításának okán is.

 

A régi építésű ingatlanok esetében legtöbbször nem vették figyelembe a tájolást, az egyes építőanyagok egymásra gyakorolt kölcsönhatását, de korszerű hőszigetelési és fűtési megoldásokat sem alkalmaztak. Mára ezen épületek fölött eljárt az idő, és a vásárláskor sokak számára döntő szempont, hogy a felsorolt területeken az energiatakarékos szemlélet érvényesüljön. De mégis melyek azok a tényezők, melyekért érdemes akár többet is fizetni?

 

Elsőként nem mehetünk el a levegőminőség kérdése mellett. Aki már megtapasztalta a dohos, párás, penésztől nedves belső mikroklíma kellemetlenségeit, bizonyára soha többet nem szeretne hasonló viszonyok között élni. Azonban nem is kell, hiszen a korszerű kialakítással épült, vagy felújított ingatlanok esetében, hála a szellőztető rendszernek és a szűrőknek, a por-, és pollenmentesség elérhető, sőt a páralecsapódás megelőzésével a penészgombáknak, és velük együtt a spórák okozta allergiás megbetegedéseknek sincsen esélyük.

 

Természetesen a páralecsapódás megakadályozásának érdekében a megfelelő hőszigetelő rendszer választásával is sokat tehetünk. A minőségi homlokzati burkolat, a felület egyenletes hőelosztása, a korszerű, többrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók, és persze a szakszerű kivitelezés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hőhidak, a huzat-jelenség elkerülhetőek legyenek.

 

Az Ingatlantájoló javasolni szokta a vásárlóknak, hogy ingatlan választás alkalmával mindenképpen figyeljenek olyan tényezőkre is, mint a telek fekvése, a környező épületek, növények, hiszen ezek alapvetően hatással lehetnek a későbbi energiafelhasználásra, a napsugárzás e téren történő alkalmazására. Nem csak a nap kihasználásában rejlenek azonban remek lehetőségek, hanem mint a passzív, energiatakarékos házak esetében tapasztalható, a napelemes, napkollektoros rendszerek mellett a vízgyűjtő és víztakarékos kialakítás, a hőszivattyús megoldások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az épület üzemeltetése a hagyományos ingatlanokkal összehasonlítva minimális költségekkel járjon. Mivel a hasonló kialakítással rendelkező ingatlanok előkelőbb minősítést kapnak az Energetikai tanúsítványban, így piaci értékük nyilvánvalóan magasabb. A korszerűsítés, a felújítás, az építkezés, vagy éppen a vásárlás kapcsán tehát ajánlott a megújuló energiaforrások használatán alapuló rendszerrel rendelkező ingatlanok mellett dönteni, hiszen a jövő ezen épületek irányába halad.

 

Tovább a családi ház építés főoldalra.

 

0 Tovább

Nulla energiás házakat is építhettek volna

Az állam legluxusabb költségvetésű lakóparkját a legtöbben csak “Ócsai Gettó”-nak hívják. Ez nagyon szomorú, mert egyrészről ez a hely azért jött volna létre, hogy segítsem a devizahitel miatt bajba jutott családokon, másrészről egy zászlóshajó projekt lehetett volna.

A szó szoros negatív értelmében valósult meg a zászlóshajó projekt. Mert valóban több pénzt locsolt el az állam az Ócsai lakóparkra, mintha egy luxus, nulla energiával működő full környezettudatos lakóparkot hozott volna létre. A felépített házakban fatüzeléssel kell fűteni, a tetőtér nem beépíthető, a hőszigetelés a 2000-es évek elején sem lett volna modernnek mondható.

A legnagyobb érdekesség, hogy még a telek sem került semmibe, de így is 2,5 milliárd forintot locsoltak bele a 80 lakásba.
Gyakorlatilag 500 ezer forintba került az államnak egyetlen egy négyzetméter ház felépítése.

Azért azt érdemes hozzátenni, hogy ma 270-290 ezer forint négyzetméterenkénti költségből már napelemekkel működő full extrás családiházat lehet építeni. Szóval a családi ház építés így is kivitelezhető.

Ma írta meg a napi.hu, hogy újabb öt ócsai lakóházba költözhetnek rövidesen be a bérlők, majd június közepéig további 20 pályázatot bírál el a Nemzeti Eszközkezelő. Amennyiben sikerül szerződni a nyertesekkel, kitehetik a megtelt táblát az egy éve összesen csaknem 2,5 milliárdból felépített, 80 lakásos lakóparkra. Ócsán nincs munkalehetőség és a busz is kétszer jön ki az új lakóparkba, tehát nagyon nehéz újrakezdeni itt a családoknak az életüket.

További információ a családi ház építés oldalon.

0 Tovább

Könnyűszerkezetes Ház Építés

blogavatar

Családi ház építéssel, könnyűszerkezetes házakkal, passzív és aktív házakkal foglalkozó blog

Utolsó kommentek